top of page

INTERVIEW | Jente Van den Berge, Second StringJente Van den Berge (23), student sociaal werk met afstudeerrichting personeelswerk aan AP Hogeschool, verkoopt met succes tweedehands gitaren onder de naam “Second String


Dag Jente, vertel ons eens wat meer over je liefde voor gitaren en het ontstaan van Second String. Het is allemaal begonnen in 2015 toen ik mijn allereerste gitaar kreeg van mijn ouders. Toen ik in de chiro zat had ik een leider die gitaar speelde en dat wekte mijn interesse, ik was toen 17 ongeveer. Voor kerst had ik dan mijn eerste gitaar gekregen. Daarna ben ik begonnen met een "basic" gitaar die ik uit een boer zijn living heb gekregen. (lacht) Ze zeggen dat je je eerste gitaar eigenlijk nooit mag wegdoen, maar ik heb die van mij toch verkocht en ben telkens “nieuwere” gitaren gaan kopen. Het was toen een klassiek gitaar met nylon strings. De next step waren de gitaren met stalen snaren, deze zijn intensiever voor de vingers.

Uiteindelijk had ik vier gitaren staan, inclusief de eerste en wilde ik er dus eentje verkopen om dan een upgrade te kunnen kopen. Als je er eentje verkoopt dan heb je weer budget voor een nieuwe. De eerste verkoop ging heel vlot. Dan had ik een nieuwe gekocht en dan weer een andere verkocht en dat liep zo verder en verder. Zo begon ik geleidelijk en onbewust met het aankopen en verkopen van gitaren voor eigen gebruik op een kortere tijd. Het gitaarspelen, leerde ik ook gewoon via Youtube, dat ging ook wel vlot. Je hebt nooit muziekschool gevolgd of gitaarles genomen? Neen, ik leerde alles op mezelf. Vanuit mijn eigen interesse ben ik er kei veel mee bezig geweest en heb ik nooit muziekschool gevolgd. Ik geloof er dan ook in dat je het zelf echt moet willen.

Wanneer heb je dan beslist om hier een onderneming van te maken? In 2017 heb ik meegedaan aan The Voice van Vlaanderen en toen zat ik wat in een grijze zone; het gitaar spelen was mijn hobby. In 2018 zeiden mijn ouders van “je bent er toch wel meer mee bezig”. Je rolt erin en je bent je er niet bewust van. Toen ben ik naar een boekhouder gestapt en heb ik mijn verhaal gedaan en vervolgens de beslissing gemaakt om een btw-nummer aan te vragen. De boekhouder vertelde me dan over het statuut van student-ondernemer en op die manier ben ik mij verder beginnen te informeren. Waarop ik dat jaar zelf nog officieel startte als student zelfstandige met Second String.

Via welke kanalen verkoop je je gitaren? Vooral tweedehands.be en dan ook de tegenhanger in Nederland marktplaats.nl. Ook op social media en op Facebook Marketplace en Instagram. Instagram beheert mijn vriendin want ik ben daar niet zo goed in. (lacht) Maar dat is vooral om promo te voeren.

Hoe ga je te werk? Bouw en maak je zelf gitaren of schuim je tweedehandszaken af om deze gitaren dan te “pimpen”? Ik koop aan van particulieren, knap de gitaar op en verkoop hem weer aan een nieuwe klant. Zo simpel is het. Hierbij probeer ik de gitaren eigenlijk een tweede leven te geven. Het is nog duurzaam ook! Kan je er fulltime mee te verdienen? Dat is te onstabiel. De ene maand verdien ik beter dan de ander. Dit maakt dat het onmogelijk is mij te smijten op het hele gitaar verhaal. Ik ben te klein in omvang om fulltime hiermee mijn brood te verdienen. Vind je geld belangrijk? Tijd is voor mij belangrijker dan geld. Ik wil niet dat mijn privé-leven lijdt onder het ondernemen.

Zie je het dan eerder als een hobby waar je een centje mee verdient? Nu niet meer. Ik doe het heel graag waardoor het een hobby blijft want ik ben heel veel met muziek bezig. Maar nu is het wel echt een business geworden. Een goede business in bijberoep. Als er een gitaar verkocht is, zorg ik dat er een nieuwe in de plaats komt die ik kan verkopen.


De meeste klanten die ik krijg zijn heel blij dat ik besta. Ze kunnen bij mij terecht voor herstellingen, tips, onderhoud,… Klanten geloven in mij en ik uit dat ook. Ze kopen vaak liever bij mij dan bij een particulier. Het is zalig om met de klanten te babbelen over muziek en gitaren.

Zijn je klanten gelijkgezinden? Ja toch toch wel. De meeste klanten die ik krijg zijn heel blij dat ik besta. Ze kunnen bij mij terecht voor herstellingen, tips, onderhoud,… Klanten geloven in mij en ik uit dat ook. Ze kopen vaak liever bij mij dan bij een particulier. Het is zalig om met de klanten te babbelen over muziek en gitaren. Moet je vaak onderhandelen met je klanten? Ja altijd! Klanten denken altijd “ik ben niet in een winkel, ik koop hier niks nieuw dus er kan altijd onderhandeld worden”. Dat "spelletje van vraag en aanbod" speel ik natuurlijk graag mee! Doe je alles zelf? Ik doe alles zelf. Ook boekhouding etc. Nu is het een routine geworden. Boekhouding, foto’s kuisen, opknappen, …

Wat vind je het leukste aan de combinatie studeren en ondernemen? Free life! Ik heb geen baas: ik ga gewoon naar school, ik studeer en doe al drie jaar geen studentenwerk meer. Helaas is het vaak wat uit verhouding met “the real life”. Ik besef dat ik wel wat een vertekend beeld krijg van geld verdienen. Dit door mijn onderneming in tegenstelling tot een studentenjob.Het loopt precies op rolletjes. Maar ben je valkuilen tegengekomen tijdens het proces naar je onderneming?

Ik merk soms dat ik soms te hard in mijn “overdrive” ga. Zoals bijvoorbeeld een hele avond boeken met klanten waardoor mijn vriendin of vrienden het dan jammer vinden dat ik geen tijd heb. Daar heb ik uit geleerd en nu organiseer ik dan vaste “afhaaldagen” voor klanten waardoor alles wat meer afgebakend is.


Je vertelde me daarnet dat je hoogsensitief bent. Is dat lastig te combineren met het muziekgebeuren?

Dat valt mee. De last die ik ondervind is er eigenlijk vooral als er nieuwe dingen gebeuren. Ik ben iemand die altijd op tijd wil zijn en kan er dan zelf niet tegen als mensen te laat zijn. Zoals nu met onze afspraak, ik was goed op tijd en dit zal altijd zo zijn. Maar in die zin komt mijn hoogsensitiviteit omhoog: als ik veel tegelijk moet doen en dat moet gepland worden of als ik veel nieuwe prikkels krijg. Ik loop nu stage en die eerste dag was echt chaos waardoor ik barstende hoofdpijn kreeg en naar huis moest. Dat zijn lastige momenten voor mij omdat ik dan niet meer goed functioneer. Maar wanneer ik met die gitaren bezig ben valt dat goed mee omdat ik die context gewoon ben en dat zodus geen nieuwe prikkels zijn.

Ik heb trouwens net een boek gekocht “Hoogsensitiviteit @ Work” en dat helpt wel. Ik weet dat ik moet proberen om geen hoofdpijn te krijgen want als dat opkomt kan ik niets meer. Als ik bijvoorbeeld ‘s morgens met hoofdpijn opsta weet ik dat ik niks meer kan doen. Ondertussen kan ik wel al aanvoelen wanneer ik dat ‘s avonds in bed ga hebben en kan ik me ervoor behoeden: een volle maag en goed eten!

Wat doe je in je vrije tijd? Gamen; fortnite spelen op de playstation, dat is even escape van de realiteit. Het is een uitlaatklep en gewoonweg letterlijk een tof spelletje spelen. Ook zwem en loop ik graag.


Heb je zelf bepaalde idealen of streefdoelen?

Geluk! Dat is voor mij heel belangrijk. En tijd! Tijd is zo kostbaar. Je leeft zo kort. Ik ben daar zo filosofisch over en sta daar vaak bij stil. Ik vind dat als je iets wil doen dat je dat moet doen. Als je op vakantie wilt gaan, maak gewoon die reis! Life is too short.


Je studie is iets helemaal anders dan gitaren. Heb je daar ook job in?

Ja, ik begin in juli fulltime als recruiter consultant. Dan ben ik ook geen student meer. Dit is mijn eerste vaste job, als ex-student dus. Zie je dat zitten? Dat is nieuw voor mij hé. (twijfelend) Ik heb het nog nooit gedaan dus het is wel spannend. Het zal sowieso wel een grote aanpassing zijn om voor een baas te werken maar ik kijk daar ook wel heel hard naar uit. Als ik dit kan blijven combineren met mijn gitaren, zal ik content zijn. Wat is je grootste droom? Ik ben super realistisch. Dromen bestaat niet voor mij. Ik heb wél streefdoelen zoals “ik wil een mooi appartement en mijn lening kunnen betalen”. Ik ga nooit zeggen ik wil binnen tien jaar een Porsche want ik ben daar niet mee bezig.

Wat vind je de belangrijkste skills die een ondernemer nodig heeft? Realiteitszin! Het is heel gemakkelijk om iets uit te schetsen en ideetjes te hebben. Maar om het in realiteit te realiseren… dat is wat anders. Denk al bijvoorbeeld aan een website maken, dat kost al een paar duizenden euro’s hé. Vaak denken mensen daar niet echt over na. Je moet je product beredeneren en plaatsen in de markt. Is er vraag naar? Ik heb de chance dat ik er echt heel organisch in ben gerold maar als je echt “from scratch” wilt beginnen moet je echt goed de realiteit en de markt aftasten. Daarnaast is jouw boekhouding echt superbelangrijk! Als je zelf chaotisch bent kan je dat beter uitbesteden. Maar dat is dan ook weer een kost dat je moet inrekenen. Weet dat elke fout in je boekhouding cruciaal kan zijn.


Is dit dan ook advies dat jij aan toekomstige student-ondernemers wil geven? Ja die boekhouding! De cijfers in het oog houden en zien dat dat vanaf moment één in orde is. Anders zie je het bos door de bomen niet meer. Boekhouding is de kern van je zaak. Alle wegen leiden altijd naar de boekhouding.

Interview door Stéphanie Spens

Foto’s door Mustafa Korukcu


__
0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page