top of page

INTERVIEW_ Studio Sonsuz


Elisa Bresseleers (22) & Imke Litjens (25) zijn twee hippe creatieve dames met een ruim interesseveld. Ze zijn partners in hart en nieren: zowel in hun privé als op het werk. Samen runnen zij de onderneming genaamd Studio Sonsuz. Een ontwerpstudio in grafische, fotografie en ruimtelijke ordening.


BAAS_ Dag dames, wat doen jullie allemaal met Studio Sonsuz?

Elisa: “Wij zijn een jong vrouwencollectief, gevestigd in Antwerpen. Met onze creatieve uitingen willen we vraagtekens zetten bij grenzen in de hedendaagse samenleving. Dit doen we in verschillende vormen van media, zoals fotografie, film, grafisch design en ruimtelijke ontwerpen. Sonsuz betekent oneindig. Het is een woord dat het onbekende tot een verbeelding brengt. En daarmee is het een perfecte omschrijving van onze ambitie als kunstenaars.” Imke: “Daarnaast hebben we ook een uit de hand gelopen “hobby’tje”. Wij zijn allebei fervente vintage-lovers. Wij kopen wekelijks enorm veel vintage op onze geheime locaties en verkopen deze

dan, vooral naar het buitenland eigenlijk. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn vintage stuks superduur! Wij bieden het dan aan voor een meer betaalbare prijs. Op Vinted zijn wij op dit moment super populair. We moeten nog maar foto’s uploaden en paar uur later is het merendeel al besteld.”


BAAS_ Hoe is jullie onderneming ontstaan?

Elisa: “Ja, omdat wij ook met vintage bezig zijn. Wij hebben naast onze branding ook een online vintageshop die heel goed draait. Dit in combinatie met Studio Sonsuz zorgt ervoor dat we perfect kunnen rondkomen en kunnen leven van onze onderneming(en).”


BAAS_ Wat was in jullie ondernemerstraject tot nu toe de grootste uitdaging?

Elisa: “Tot hiertoe is alles wel vrij goed verlopen. Maar wat we echt vooral moeilijk vonden zijn de grotere en langdurige opdrachten. Vaak zijn die opdrachtgevers niet de meest leuke klanten die zich niet aan hun woord houden en veeleisend zijn. Imke: “Dit is echt het minst leuke aan het ondernemen als je met deze soort opdrachten/mensen bezig bent: Je doet superveel moeite voor een bepaald project maar de klant ziet dat niet of is niet terecht in de afspraken die er zijn gemaakt.”


BAAS_ Wat zou je achteraf bekeken in een lastige situatie anders hebben aangepakt?

Elisa: “Nu zorgen we ervoor dat alles op papier of mail duidelijk beschreven staat. We kijken naar alle kleine details en maken dit op in een contract waarin afspraken duidelijk beschreven zijn. In het begin van het ondernemen konden we misschien wel naïef zijn. Daar leer je natuurlijk van. We staan nu sterker in onze schoenen, althans dat proberen we (lacht).“


BAAS_ Elisa, jij bent net afgestudeerd. Welke studies heb je gevolgd en wat neem je daaruit mee in het ondernemen?

Elisa: “Ik ben net afgestudeerd in audiovisuele en ruimtelijke vormgeving. Het visuele aspect neem ik elke dag mee. Dit is de kennis in fotografie, film, grafische vormgeving en het ruimtelijke”


BAAS_ Wat vinden jullie het leukste aan het ondernemen?

Elisa: “Van creativiteit je job maken! Daar krijg ik ontzettend veel energie van. Daarnaast is het super boeiend om steeds meer dingen te ontdekken en bij te leren.” Imke: “Elke dag iets doen dat je graag doet en je “eigen baas” zijn. Je kan je leven en dag invullen zoals je zelf wilt. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde jobs wel of niet aannemen.”


BAAS_ Proberen jullie op een manier jullie nog meer uit te dagen?

Elisa: “Ja, we nemen soms opdrachten aan die te hoog gegrepen lijken in eerste instantie maar later blijkt dat het ons prima lukt en hebben we in dat proces weer heel veel bijgeleerd. Ons motto is ‘gewoon doen’.”


BAAS_ Hebben jullie een rolmodel?

Imke: “Nee, eigenlijk niet. Wij hebben geen specifiek rolmodel maar heel veel mensen rondom ons heen inspireren ons wel.”


BAAS_ Welke apps op jullie smartphone zijn onmisbaar?

Vinted, omdat we daar onze vintage voornamelijk op verkopen. Ook Instagram & Facebook voor de meer ontwerpactiviteiten van Studio Sonsuz.


BAAS_ Welke boeken zijn jullie bijgebleven?

Samen: “Wasted, When trash becomes treasure van Katie Treggiden. In dit boek gaan optimistische en ondernemende ontwerpers en makers aan de slag met afval. Ze gebruiken dit afval als hoofdgrondstof. Echt supercool! Ook het boek Flow, The psychology of optimal experience van Mihaly csikszentmihalihalyi. Dit boek gaat over het leven in het nu, het opgaan in het moment en je intuïtie volgen. Iets dat wij zoveel mogelijk proberen te doen.”


BAAS_ De vraag waar staan jullie over 5 jaar moet ik bij deze niet meer te stellen neem ik aan (lacht)?

Imke: “We proberen nu vooral nog in het moment te leven. Ons eerste doel is wel een verre reis maken en vanuit daar te werken en ons netwerk te verbreden. “


BAAS_ Werken jullie samen met partners?

Elisa: “Af en toe, dit hangt ook heel erg van het project vanaf.”

BAAS_ Welke skills moet voor jou een ondernemer hebben?

Elisa: “Een ondernemer moet ambitie hebben om ervoor te gaan! Ook niet bang zijn om bepaalde stappen te zetten. Een grote durf is wel belangrijk. Daarnaas ook een portie doorzettingsvermogen aangezien ondernemen met vallen en opstaan verloopt. Als je eens tegenslag hebt mag je dus niet meteen opgeven en moet er een drive zijn om te blijven gaan en niet met de pakken neer te blijven zitten. Imke: “Ik denk ook aan creativiteit en spontaniteit. Zonder deze twee lijkt ondernemen toch wel wat moeilijker. Je moet iets of wat openstaan om contacten te maken, te netwerken en een creatieve geest om bepaalde zaken aan te pakken. Om af te sluiten is een gestructureerd planning en organisatie ook wel een must om alles op orde te houden en goed te weten met wat je bezig bent.”


BAAS_ Hoe ziet een gemiddelde dag voor jullie eruit? Combineren jullie het vintage en ontwerpen op één dag of is alles meer verspreid?

Imke: “Meestal starten we met de vintage. We gaan dan op pad om inkopen te doen. Eens thuis maken we van alles foto’s en zetten we ze online. Echt wel een hele klus trouwens! Daarna zetten we ons aan het grafische werk en hoeven we niet meer persé naar buiten te gaan waardoor we nog alle tijd hebben om aan onze creatieve to-do's te werken (lacht).”


BAAS_ Waar dromen jullie van voor de toekomst?

Samen: “Dat we gelukkige zullen zijn met datgene waar we mee bezig zijn.”


BAAS_ Wat is het beste advies dat jullie ooit hebben gekregen?

Elisa: “Jezelf als klant zien van tijd tot tijd.”


BAAS_ Welke goede raad hebben jullie voor jonge mensen die aan het begin van hun ondernemerscarrière staan?

Imke: “Gewoon doen en niet overdenken. Vooral leren door te doen en niet aan jezelf twijfelen.” Elisa: "Inderdaad, gewoon doen en ook blijven genieten. Als je je passie niet kunt loslaten en als je weet dat je dit iedere dag wilt doen dan is alles mogelijk!”


INSTAGRAM_ Studio Sonsuz

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page