top of page

SINC: Jonge ondernemers over hun opstart [throwback]


Hoe doen mensen dat eigenlijk, een onderneming opstarten? Wat voor obstakels moet je daarvoor overwinnen? En wat voor tips kunnen mensen die het succesvol gedaan hebben, meegeven aan starters? Sophie Weytens en Charlotte Hargreaves van SINC zochten het voor ons uit. Ze nodigden drie gasten uit in de mobiele studio om al hun ondernemingsgeheimen los te peuteren.


Sophie Weytens & Charlotte Hargreaves | SINC

Tomas Schippers | One of a Kind events


De eerste gast was Tomas Schippers, een bekend SINC-gezicht en vertegenwoordiger van One of a Kind events. Hij heeft bij zijn opstart hulp gehad van verschillende partners. Het begon al bij het ondernemerscentrum van de hogeschool waar hij studeerde: Startup@Campus van KdG Hogeschool. Nadien kon hij rekenen op coaching bij VOKA, waardoor hij in hun Bryotraject belandde. Daar volgde hij sessies met andere mensen, bouwde hij zijn netwerk uit en leerde hij heel veel bij.


Door al deze steun kon hij samen met zakenpartners Bas en Ruben zijn gedroomde onderneming beginnen. Ze organiseren evenementen voor kinderen en gezinnen, zowel publiek als privé. Bij hen staat de fantasie van het kind centraal. “Ik werkte lang in Plopsaland en zag dat er eigenlijk geen echte evenementen voor kinderen waren. Ja, een pretpark of een binnenspeeltuin … Maar geen totaalbeleving. Dat wilde ik veranderen.”

En dat deed Tomas gewoon. Het is iets wat hij alle toekomstige student-ondernemers wil aanraden: “Doe het gewoon. Het mooiste aan deze job is dat je elke dag kan doen wat je graag doet. En wees niet bang om hulp te vragen.”


Vaak wordt gezegd dat ondernemen met vrienden gevaarlijk is. Wat vindt Tomas daarvan?

“Heel veel loopt in elkaar over: plezier maken en werken. Maar we hebben een goed team: we vullen elkaar aan en hebben onze taken goed afgebakend. Hierdoor hebben we weinig strubbelingen en zijn onze klanten tevreden. Het kan dus ook goed gaan.”

Arne van Batenburg | Startmotion


De tweede gast die de dames ontmoetten was Arne van Batenburg van Startmotion. Startmotion maakt filmpjes die de identiteit en cultuur van een bedrijf weerspiegelen. Ze brengen in hun werk technieken van de filmwereld en verhalen uit de KMO-cultuur bij elkaar. Ook Arne had heel wat steun in de opstartfase van zijn onderneming: “TAKEOFFANTWERP_, SINC, de stad Antwerpen … En natuurlijk mijn zakenpartner Jonathan.”


Hij en Jonathan kennen elkaar al sinds het vijfde middelbaar.

“We hebben onze tijd genomen om elkaar te leren kennen en op te starten. We zijn heel verschillend, maar dat is ook onze sterkte.”

Belangrijk volgens Arne is dat je samen een zelfde visie deelt. Hij vertelt dat het een tijdje de bedoeling was met drie op te starten, maar dat de derde persoon uiteindelijk de samenwerking niet gehaald heeft. “Vertrouwen in elkaar hebben is cruciaal. Als iemand weinig betrouwbaar blijkt, werk je er beter niet mee samen.” Ook communicatie is essentieel in een samenwerking: “Als je niet zegt wat je denkt, heeft je samenwerking weinig kans op slagen.”


Hoewel de neuzen een tijd in dezelfde richting kunnen staan, wil dat niet zeggen dat dat voor altijd zo blijft. “Je partner kan in de loop der tijd een andere visie krijgen dan jij. Het is belangrijk hierop te anticiperen. Opnieuw is communicatie hierin super belangrijk.”


Michiel Valee | Dockflow


Als laatste gast kwam Michiel Valee van Dockflow de mobiele studio binnenwandelen. Dockflow maakt software voor de logistieke sector. “Van de containers in de haven van Antwerpen hebben wij veel data: waar gaan ze naartoe, wat zit erin …” Ook Michiel had heel wat steun bij de opstart van zijn onderneming. Hij had heel wat aan de ondersteuning van VOKA, SINC en UAntwerpen.


De kriebels om te ondernemen kwamen er toen Michiel aan zijn masterproef bezig was. Hij onderzocht het principe van blokchain in de logistieke sector en bedacht dat er heel wat technologieën konden zijn die daarbij konden helpen. Bovendien zou je van het ontwikkelen van dit soort technologieën echt een bedrijf kunnen maken.

“En dus deed ik het gewoon. Dat kan ik iedereen aanraden.”

Hij schreef zich in voor alles wat met ondernemen en pitches te maken had. Hij ging naar diverse netwerkevents in Antwerpen en daarbuiten. “Ook dat zou ik als tip meegeven als je zin hebt om te ondernemen. En daarbuiten ook nog: maak niet te veel financiële plannen op voorhand. Zorg voor een sterk idee dat je voldoende pitcht, de financiering zal dan wel volgen.”


De collega-studenten van Michiel studeerden af, tekenden een vet contract en kregen een chique auto. “Op sommige domeinen moet je een paar stappen terug doen. Maar ondernemen doe je niet voor iemand anders, dat doe je voor jezelf. Ik kreeg heel veel leuke dingen in de plaats van mijn opofferingen.”


Het gaat goed met het bedrijf. Michiel is ambitieus: “Er is nog zo veel groei binnen de logistieke sector, dus ook bij Dockflow.”








Thumbs up for :

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page