• Admin

Minister Muyters te gast bij TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE

Woensdagochtend 13 maart 2019 was Vlaams minister Philippe Muyters, samen met de voorzitter van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen Robert Voorhamme, te gast bij enkele student-ondernemers van TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE.

ARTIKEL Gazet Van Antwerpen

REPORTAGE Kanaal Z

Samen met een hele delegatie bezochten we student-ondernemers in hun habitat.

Hun ondernemersprojecten werden kort toegelicht en de cijfers van het student-ondernemerschap in Vlaanderen werden bekendgemaakt.

Uitdagingen in de stad

Binnen het project TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE 2.0 worden uitdagingen uit de stad gebruikt om interdisciplinair aan de slag te gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitkomst van een ‘urban living lab’ rond zorg. Dit werd georganiseerd in samenwerking met BlueHealth Innovation Center.

Tijdens de eerste stop aan het woonzorgcentrum OLV kon student productontwikkeling Merlin Bauwens (UAntwerpen) de oplossing die voortkwam uit deze interdisciplinaire samenwerking ('Passe Port', voortbouwend op het onderzoeksproject A Sense of Home) in aanwezigheid van de minister pitchen aan een bewoonster.

Jong ondernemerschap in Antwerpen

Antwerpen heeft heel wat te bieden aan ondernemende studenten. Deze studenten kunnen een erkenning aanvragen bij hun onderwijsinstelling. Vanuit het samenwerkingsverband TAKEOFFANTWERP wordt er tussen alle actoren nauw samengewerkt om deze projecten beter te ondersteunen.

Bij de tweede stop maakte de minister kennis met de student-ondernemers achter LOAS (Laura Huysmans, UAntwerpen), Brunotte (Charlotte Bruyns, AP Hogeschool) en the KOFF label (Jasper Symons, KdG Hogeschool). Hij ontmoette hen op kot.

Cijfers

In 2010 telde heel Vlaanderen slechts 163 student-ondernemers. In 2018 was dit aantal gestegen tot 4.817 student-ondernemers.

"... Waar in 2010 Antwerpen slechts 50 jongeren telde die tijdens hun studies een eigen zaak startten, hielden in 2018 maar liefst 890 studenten hun nieuwe onderneming boven de doopvont. ..." (Philip Muyters)

Het is het resultaat van een ongeziene samenwerking tussen Universiteit Antwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool Antwerpen, stad Antwerpen, SINC, BAAS, Voka, Agentschap Innoveren & Ondernemen, en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

"... Door samen te werken over instellingen en opleidingen heen, stimuleren we interdisciplinariteit en innovatie als motor voor ondernemerschap ... ” (Robert Voorhamme, voorzitter AUHA)

---

TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE is een samenwerking tussen stad Antwerpen, Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool, Universiteit Antwerpen, BAAS, SINC & VOKA. Met de steun van EFRO en VLAIO.

91 keer bekeken

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én een plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en SINC.

TAKEOFFANTWERP

PARTNERS

KERNACTIVITEITEN

INFORMATIE