top of page

BEST PRACTICE: Biolab

Karel de Grote Hogeschool


Wat is een Biolab?

Het KdG BioLab is een initiatief van KdG Fablab en de bacheloropleiding Chemie / Biochemie van KdG. Het doel is om studenten met interesse voor innovatieve bio-chemische design processen de mogelijkheid te bieden onderzoeksprojecten op te zetten in een KdG Fablab omgeving, en onder begeleiding van hoogopgeleide mentoren hands-on industriële toepassingen uit te tekenen.


Daarnaast is het BioLab een plaats en een platform met een levendige gemeenschap van geïnteresseerde, gemotiveerde studenten, onderzoekers en/of andere belanghebbenden, die met elkaar in contact komen en kennis uit het Biolab en het KdG Fablab combineren.


Biotechnologie in het BioLab

Biotechnologie is de wetenschap van de inzet van micro-organismen voor industriële doeleinden. Micro-organismen zijn eencellige organismen, zoals bacteriën, schimmels en algen. Er bestaan talloze verschillende soorten micro-organismen en vele ervan helpen ons op grote schaal bij de vervaardiging van vele soorten producten. Zo worden producten als brood, bier en wijn gemaakt met de hulp van gist, een eencellige schimmel, en zo zijn melkzuurbacteriën verantwoordelijk voor de productie van zuurkool en yoghurt.


Micro-organismen worden niet alleen op grote schaal ingezet in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook voor de productie van bijvoorbeeld biobrandstoffen, medicijnen en voor de zuivering van lucht, water, grond en verschillende soorten afvalstromen. Omdat micro-organismen natuurlijke stoffen afbreken, omzetten en produceren, hebben biotechnologische processen een duurzaam karakter en vormen biotechnologische processen vaak een duurzaam alternatief op chemische processen.


In synergie met het KdG KdG Fablab gaan we op zoek naar concrete toepassingen en mogelijke alternatieven voor de huidige industriële processen.


 

Handige links:



 

Artikel door Annemie Soetewey




0 opmerkingen
bottom of page