top of page

Studeren en ondernemen in Antwerpen


Het beste moment om te starten als ondernemer, is wanneer je studeert! Je hebt dan geen verplichtingen en je kan experimenteren zonder al te grote risico’s. Bovendien ben je als student heel flexibel en kan je op verschillende momenten aan jouw project werken.


Student-ondernemer zijn is enorm leuk en leerrijk, maar het is niet altijd evident. Je krijgt als student-ondernemer heel wat voordelen, maar hier zijn ook een aantal regels aan verbonden. Daarom zetten we voor alle student-ondernemers de belangrijkste aandachtspunten op een rij.


Student-ondernemer vs. student-zelfstandige


Een belangrijk onderscheid dat we moeten maken is dat tussen de erkenning als student-ondernemer die wordt gegeven door de onderwijsinstelling en het sociaal-fiscale statuut student-zelfstandige dat enkele sociale en fiscale voorbeelden biedt aan studenten die tijdens hun opleiding willen ondernemen.


Elke zelfstandige is ondewerworpen aan het sociaal statuut van de zelfstandige. Elke zelfstandige moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. De bijdregeplicht begint vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin de zelfstandige activiteit wordt opgestart. Als student kan je genieten van voordeligere tarieven. Er gelden wel een aantal criteria voor dit sociaal statuut:

  • Je bent tussen 18 en 25 jaar |Op 30 september het kalenderjaar |

  • Je neemt minsten 27 studiepunten op

  • Je hebt een zelfstandige activiteit

Als student-zelfstandige moet je voor dit voordelige statuut twee zaken inleveren: een verklaring waarin je zegt regelmatig de lessen te volgen en een verklaring van de onderwijsinstelling met een overzicht van jouw studiepunten/traject.


Sociale zekerheidsbijdrage


Wanneer je het statuut van student-zelfstandige verworven hebt, kan je dus vrijgesteld worden van (een deel) van de sociale zekerheidsbijdrage.

Indien jouw belastbaar inkomen lager dan € 6.996,89 dan betaal je geen sociale bijdragen.

Vanaf € 6.996,89 tot €13.993,78 betaal je 20,5% op het inkomen boven het grensbedrag. Voor het bedrag onder € 6.996,89 betaal je dus nog steeds geen bijdragen.


Ligt jouw inkomen hoger dan €13.993,78 (DE cruciale grens) dan betaal je dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep. Belangrijk om te weten, want als je dit ziet aankomen zijn er zaken die je kan ondernemen, zoals jouw beroepskosten laten variëren, om de bijdrage te beïnvloeden.

Moet je sociale bijdragen betalen? Dan betaal je deze op het einde van elk kwartaal. Je stort dit naar jouw sociaal verzekeringsfonds en zij storten dit door naar de overheid.


Kinderbijslag & fiscaal ten laste blijven

Opstarten als student-ondernemer hoeft geen impact te hebben op jouw kinderbijslag, maar dat kan wel. De rule of thumb is dat je niet meer dan 240 uur mag werken uitgezonderd van de maanden juli, augustus en september. Indien je onder de grens van € 6.996,89 netto belastbaar inkomen blijft, moet je hier zelfs geen rekening mee houden.


Naast kinderbijslag, krijgen jouw ouders een fiscaal voordeel wanneer je ten laste bent. Dat wil zeggen dat jouw ouders een groter deel van hun inkomen houden dat vrijgesteld is van belastingen. Indien je als student-zelfstandige van start gaat, kan dit een impact hebben op dit fiscaal voordeel. Algemeen geldt dat je tot 6.941,25 euro bruto kan verdienen als student-ondernemer om ten laste blijven van je ouders als ze beiden belastbaar zijn. Let wel op! Hier zitten ook anderen bijverdiensten als student in die niet gelinkt moeten zijn met je bedrijf. Heb je in de zomermaanden dus een vakantiejob naast jouw bedrijf? Dan worden deze inkomsten hier ook bijgeteld.


BTW


Elke ondernemer betaalt btw op producten/diensten die hij/zij verkoopt (uitgezonderd van een aantal sectoren). Meestal bedraagt dit 21% dat wordt doorgerekend aan de consument indien je B2C verkoopt. Als jonge ondernemer kan je hiervoor een vrijstelling aanvragen zodat je deze niet moet betalen. Dat wil ook wel zeggen dat je geen btw kan recupereren op aankopen.

Een vrijstelling is mogelijk wanneer jouw omzet lager ligt dan €25.000.

Er zijn een aantal voor- en nadelen aan verbonden aan een vrijstelling. We zetten ze voor jou op een rij.


+ Je moet geen btw-aangifte opmaken.

+ Je bent goedkoper voor particulieren.


- Je kan zelf geen btw aftrekken (alles is duurder voor jou).

- B2B kunnen klanten geen btw aftrekken.

- Je zal jouw prijzen moeten verhogen als je wel btw-plichtig wordt.


Voordelen van het statuut student-ondernemer

Je kan dus ook bij jouw onderwijsinstelling een erkenning krijgen, dat van student-ondernemer. Deze erkenning staat los van jouw sociaal-fiscale statuut, maar er komen wel andere leuke voordelen kijken bij dit statuut dat de school jou zelf kan toekennen. Wat die voordelen zijn? Dat wordt bepaald per onderwijsinstelling. Ontdek hier wat Antwerpen en jouw onderwijsinstelling te bieden hebben. (link naar /studeren).


Als student-ondernemer kan je ook gebruik maken van de gratis dienstverlening vanuit Voka. En dan heb je uiteraard ook studentenorganisatie SINC die zich inzet voor ondernemende studenten en evenementen organiseert om jonge ondernemers informeren, inspireren en activeren.


Kijk gerust ook eens naar een van onze video’s over studeren en ondernemen, basics accountancy of de startersgids van VLAIO.


Wij hopen jou alvast tegen te komen op één van de TOA evenementen. Hou de kalender in de gaten voor alle online en offline evenementen.


Tot snel!

__Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page