• Admin

De eerste digitale ROUNDUP was een schot in de roos.

Bijgewerkt: mei 8

Op 6 mei 2020 stonden we met TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE stil bij wat ondernemend Antwerpen te bieden heeft. Met de steun van de Vlaamse overheid en Europa werd de Entrepreneurial Round-up wegens de coronamaatregelen dit jaar digitaal georganiseerd via een lunch-talkshow die live gestreamd werd op Facebook.


Het primaire doel van TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE is studenten doen ondernemen door hun ondernemingszin aan te wakkeren en te stimuleren. De eerste gast was dan ook schepen Koen Kennis, fan van het eerste uur van de organisatie. Schepen Kennis was die dag een handje gaan helpen bij het schilderen van pijlen in de Antwerpse winkelstraten. Hij had nog net de verfspatten van zijn kostuum gewreven om fris digitaal aanwezig te zijn in onze studio. Hij is trots op de vele kansen die beschikbaar zijn voor de ondernemende studenten in onze stad: “Bij TAKEOFFANTWERP zetten ze je op weg. Er komt immers zoveel kijken bij een opstart en daar kunnen de studenten wel wat hulp bij gebruiken. Het is ook belangrijk om elkaar te ontmoeten. Daarom zetten we in op initiatieven zoals StartupVillage en The Beacon, waar jonge ondernemers kunnen samenwerken. Die dynamiek van startende ondernemingen moeten we levend houden. Geïnteresseerden kunnen daarom altijd bij de stad een startersgesprek aanvragen. Op dit moment bieden we trouwens ook coaching aan voor mensen die hulp nodig hebben met de uitbouw van een e-shop.”

Schepen Kennis beseft dat de studenten in een speciale fase in hun leven zitten. “Ik was zelf praeses en dus heel actief in het studentenleven. Dat jaar dat ik praeses was, was het meest stresserende jaar van mijn leven.” De onderneming die Koen Kennis momenteel het liefst opgestart zou willen zien, is de kapper. Gastheer Mathias Mallentjer: “Maakt u zich geen zorgen, mijnheer de schepen. Wij sturen u een toffe pet op om uw coronakapsel te verbergen.”

Via de livestream konden we ook kennis maken met enkele gedreven Antwerpse student-ondernemers. De eerste van hen was Christoff Busschots, student industrieel ingenieur en fotograaf bij Aiki Photography. Hij ging kort in gesprek met schepen Kennis. “Als jullie op een feestje zijn, kunnen jullie altijd zeggen dat je op je werk zit”, poneerde Mathias. Maar de beide heren waren het erover eens dat veel feestjes in je agenda niet altijd zo leuk is. Hoewel ze Christoff altijd mogen bellen om een huwelijk te fotograferen. Als hij mag kiezen: liefst zonder bridezilla.


Tussen Christoff en een andere student-ondernemer, Alexandra Vermeir van Léon, werd een blind date georganiseerd voor de livestream om elkaar wat beter te leren kennen. Ook op StartupYourChristmas hadden ze elkaar al eens gezien. Toch kwamen ze nog nieuwe dingen van elkaar te weten: dat hun succes de grootste motor van hun motivatie is bijvoorbeeld, en dat ze beiden niet graag in de belangstelling staan. Voor studenten die nog twijfelen om aan een onderneming te beginnen, hadden ze nog enkele tips: “Vraag hulp aan het studentensecretariaat van je school” (Alexandra) en “Gewoon doen! Nu heb je alle tijd en alle kansen” (Christoff).

We ontmoetten in de livestream ook Olivier De Borger van studentenvereniging SINC. Hij organiseerde met SINC een van de laatste events in Antwerpen voor de lockdown: Future Entrepreneurship 2020. Meer dan 1.000 mensen tekenden er present. Ondanks corona wil SINC blijven inzetten op het samenbrengen van student-ondernemers. Hij beloofde de kijkers een leuk carpoolkaraokefilmpje – iets om naar uit te kijken dus.


Elke Polfliet van Acerta tekende ook digitaal present. Zwaaiend met haar Acertavlaggetje legde ze uit hoe ze bij Acerta beginnende student-ondernemers begeleidt bij de start van hun onderneming. Acerta is echt de partner in crime voor deze studenten. Afgelopen academiejaar tikten ze af op meer dan 1.000 studenten met het ondernemersstatuut, en dit jaar zet die trend zich verder. Dat is goed, want de stad heeft (jonge) ondernemers nodig.


De twee laatste gasten van de talkshow waren mooie voorbeelden van succesvolle student-ondernemers: Jasper Symoens en Eva De Voeght. Jasper maakt met the KOFF label accessoires van gerecycleerde ananasbladeren en kan niet zo goed op tijd komen. Eva maakt limonades bij La Lemoona, kan niet goed kiezen en ook niet zo goed dansen. Maar dat is geen probleem, want tijdens hun blind date leert Jasper haar het begin van de jive. Om maar te zeggen dat onze student-ondernemers elkaar blijven inspireren, ook in deze lockdown.


Heb je de livestream nog niet bekeken? Dan heb je de volgende dingen gemist:

  • Koen Kennis die beweert dat hij er langs alle kanten goed uitziet;

  • Alexandra die toegeeft dat corona ervoor zorgt dat mensen opvallend meer lege flessen in huis hebben;

  • Jasper die over de catwalk loopt met een rode handtas gemaakt van ananasbladeren.

Bekijk de livestream dus snel opnieuw via bovenstaande link!

Op woensdag 13 mei (12u00 - 13u00) host Mathias Mallentjer (curator TAKEOFFANTWERP) opnieuw een lunch-talkshow met virtuele gasten.

Volg alles live op de Facebookpagina van TAKEOFFANTWERP.


===


​In TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE bundelende stad Antwerpen,de voornaamste hoger onderwijsinstellingen,jongerenwerking KAVKA,studentenvereniging SINC,ondernemersorganisatie VOKA en verschillende lokale bedrijven en organisaties de krachten. Dit Antwerps initiatief met Europese en Vlaamse steun organiseert dus de ruime ondernemende context voor alle jongeren in de stad. 

152 keer bekeken

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én een plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en SINC.

TAKEOFFANTWERP

PARTNERS

KERNACTIVITEITEN

INFORMATIE